Gregor Turk

Trobentar Gregor Turk (Postojna, 1989) je pričel s poukom trobente z osmimi leti pri prof. Milivoju Matkoviču na Glasbeni šoli Postojna, šolanje nadaljeval pri prof. Francu Žuglju na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, študij pa zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Stanka Arnolda.
Glasbeno znanje je izpopolnjeval na seminarjih in poletnih šolah pri profesorjih Stanku Arnoldu, Antonu Grčarju, Bo Nilsonu, Allenu Vizzuttiju, Hansu Ganschu in Jamesu Thompsonu. Solistično je igral na javnih nastopih v Slovenski filharmoniji, Polhovem Gradcu, Postojni, Semiču, Novi Gorici, Trstu, Mariboru... V organizaciji Glasbene mladine ljubljanske je imel samostojni recital na Magistratu. Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom primorskih glasbenih šol, s Simfoničnim orkestrom SGBŠ Ljubljana, Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana, februarja 2012 pa je ob spremljavi Orkestra Ljubljanske filharmonije izvedel koncert za trobento in orkester Henrija Tomasija. Od leta 2013 igra kot solist trobentač v orkestru SNG Opera in Balet Ljubljana.
Na petih tekmovanjih mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) je osvojil pet zlatih plaket s tremi prvimi in dvema drugima nagradama ter posebne nagrade za doseženih 100 točk, za najbolj obetavnega tekmovalca ter za najboljšo obvezno skladbo. Leta 2007 je na mednarodnem tekmovanju v Novem Sadu prejel zlati plaketi in posebni priznanji za osvojenih 100 točk v kategorijah trobenta in kornet.

Gregor Turk je dobitnik študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo v ljubljani, Škerjančeve nagrade SGBŠ Ljubljana 2008 ter štipendije Yamaha Music Fundation of Europe 2009.

gregor_portrait_frame